Känner du till Lex Maja?

Arbetar du inom hälso- och sjukvård, socialtjänst eller hemtjänst? I så fall bör du känna till Lex Maja (10 kap. 20 a §, i Offentlighets- och sekretesslagen), lagen som ger vård- och omsorgspersonal rätt att bryta sekretessen om man misstänker att ett djur vanvårdas, misshandlas eller övergetts.

Lex Maja är till för att skydda djuren men har även ha stor betydelse för djurägaren, så att ett älskat sällskapsdjur inte far illa om denne blir sjuk.

Ingripande av djurskyddsskäl
20 a §   Sekretessen enligt 25 kap. 1 § och 26 kap. 1 § hindrar inte att en uppgift om ett djur som är nödvändig för ett ingripande av en kontrollmyndighet för djurskydd eller Polismyndigheten lämnas till dessa myndigheter om personal inom hälso- och sjukvården eller socialtjänsten påträffar ett djur som

  1. tydligt utsätts för vanvård eller misshandel, eller
  2. uppenbart uppvisar symtom på sjukdom eller är allvarligt skadat.

En uppgift enligt första stycket får lämnas endast om det bedöms att bristen inte kan åtgärdas i samråd med den som håller djuret. Lag (2018:1194).

Lagen infördes 1 april 2019 och är uppkallad efter katten Maja som svalt ihjäl ensam i en lägenhet då hennes matte åkt in på sjukhus. Hemtjänsten valde, med hänvisning till sekretesslagen, att inte göra något trots att de visste att Maja fanns i lägenheten. Det var SVEKATT-medlemmen Södertälje katthem som den 23 juni 2016 slog larm till Polisen. Maja hade då varit ensam i elva dagar utan mat och vatten och Södertälje katthem hade då, tillsammans med en god man, förgäves försökt få hemtjänsten att låsa upp dörren. Polisen i Södertälje omhändertog Maja men då var hon i så dåligt skick att veterinären tvingades fatta beslut om avlivning.

Efter att detta hänt var det SVEKATT, tillsammans med Djurens Rätt, som föreslog lagen och förde en framgångsrik kampanj för att få den genomförd.

Läs mer om Lex Maja här:

Socialstyrelsen

Offentlighets- och sekretesslag (2009:400)

Comments are closed