Lagen om obligatorisk id-märkning/registrering har blivit en tandlös papperstiger. Detsamma gäller regeln om ansvarsfull avel. Påföljd saknas och myndigheterna duckar från ansvaret att följa upp att reglerna efterlevs. Och som vanligt är det de ideella organisationerna som förväntas ställa upp och ta hand om en aldrig sinande ström av övergivna, vanvårdade och oönskade katter. I en egen skrivelse ställer sig SVEKATT bakom Djurskyddets öppna brev till Jordbruksverket. Vi var många organisationer som kämpade för att få till stånd den här lagen, nu måste vi tillsammans sätta press på ansvariga myndigheter för att den också ska efterlevas.
Till Jordbruksverket
”Vi uppmanar Jordbruksverket att ta ansvar för de hemlösa katterna i Sverige!” skriver Djurskyddet Sverige i ett öppet brev till Jordbruksverket den 15 maj 2025. Svenska Kattskyddsförbundet (SVEKATT) instämmer i Djurskyddets krav på handling.
SVEKATT representerarar 23 ideella katthjälpsorganisationer från hela Sverige, inkl. tre av vårt lands största katthem. Varje år omhändertar och omplacerar våra medlemsorganisationer över 2000 katter men behovet är fortfarande oerhört mycket större.
Vi kan konstatera att trots lagen om obligatorisk id-märkning och registrering så har antalet omärkta katter som våra organisationer tar emot inte minskat. Detsamma gäller katter som är märkta men inte registrerade. Inte heller har antalet okastrerade katter, dräktiga honor eller kattungar blivit färre, trots regeln om att katten inte får föröka sig oplanerat.
När myndigheterna inte kontrollerar att lagar och regler efterföljs sänder man signalen att de saknar betydelse och i stället för att stärka kattens status i samhället får det motsatt effekt.
Enligt Jordbruksverkets regler ska avel ske på ett ansvarsfullt sätt. Det torde vara självklart att den som släpper ut sin okastrerade katt inte kan garantera att denna kommer att para sig med en katt som är i god fysisk och psykisk hälsa. Många misstolkar betydelsen av ”bör” i föreskriften som något man kan välja att göra snarare än något som skall efterföljas.
Vår uppfattning är att för att lagen och regelverket ska få någon effekt och minska antalet hemlösa katter krävs:
- En skärpning av regelverket med en tydligare formulering att katter som vistas utomhus inte ska kunna fortplanta sig och att det inte är lika med ansvarsfull avel att släppa ut sin okastrerade honkatt med avsikt att hon ska para sig med en okänd hane.
- Att länsstyrelserna följer upp att lagen om id-märkning/registrering, liksom reglerna om ansvarsfull avel, efterföljs och att brott mot dem ger påföljd i form av kännbara böter.
- Att Jordbruksverket initierar en omfattande informationskampanj för att sprida kunskap om lagen om id-märkning och registrering, samt förtydligande information om vad som gäller för okastrerade katter och avel.
Styrelsen för SVEKATT, Svenska Kattskyddsförbundet
Comments are closed