Att introducera en ny katt i familjen

Att skaffa en ny katt när man redan har en hemma kan vara stressande både för den befintliga och den nya katten. Det finns en del att tänka på för att detta ska gå så smidigt som möjligt.

Först måste man vara beredd på att det kan ta tid att få katter att trivas tillsammans, så processen måste få gå långsamt.

De flesta katter ser främmande katter som ett hot. Detta beror på att föregångarna till våra moderna katter utvecklats under miljontals år som territoriella och i stort sett ensamma djur som tvingades försvara sitt territorium från andra katter för att få tillräckligt med mat för att överleva.

Det är inte ovanligt att katter är mycket sällskapliga med andra katter direkt, men det vanligaste är att de behöver vänja sig vid varandra för att en nära relation ska uppstå. Den katt som sedan tidigare bor i ett hem kan visa sin stress över en nykomling genom att vara aggressiv mot den, gömma sig och undvika den nya katten, urinera på andra ställen än där den ska, putsa pälsen överdrivet etc. Det är alltså mycket viktigt att man är försiktig när man ska introducera en ny katt i ett hem där det redan finns en katt.
Det viktigaste att komma ihåg i integrationsprocessen är att den ska vara långsam och gradvis. Nykomlingen bör inledningsvis få vara i ett rum som inte är så viktigt för den befintliga katten. Där ska finnas kattlåda, mat, vattenskål, bekväm sovplats, leksaker och en klösbräda. Det här rummet ska vara en säker plats för din nya katt att vara på och vänja sig vid sin nya omgivning. Det är viktigt att den nya katten erbjuds möjlighet att slappna av i sin nya miljö och lära känna dig innan den ställs inför utmaningen att möta din andra katt.

Katter är beroende av dofter för kommunikation och identifiering mycket mer än vi människor är. För att katterna ska få möjlighet att lära känna varandras dofter är det bra att börja introduktionen med att “byta” dofterna mellan katterna, till exempel genom att byta matskålar, leksaker och sängkläder. När katterna tolerera doften av varandra kan man så småningom gå vidare så att de kan se varandra. Just under denna process är det bra om mötet förknippas med något positivt, såsom uppmärksamhet, lek eller nåt gott som katten tycker om att äta.

Var beredda på att integrationen kan ta allt från några veckor till några månader, till och med år beroende på ålder, karaktär och tidigare erfarenheter hos dina katter. Ta den tid dina katter behöver. Det kommer det vara värt i slutändan.

Tags:

Comments are closed